Geschiedenis

Het Landschapmuseum is in de jaren tachtig van de vorige eeuw begonnen als informatiecentrum van de toenmalige Vereniging Das&Boom. Toen nog geheel gericht op de das was het Informatiecentrum Das&Boom gebouwd en ingericht in de stijl van een ondergrondse dassenburcht. Buiten het informatiecentrum was het landschap van het Engelse Devon in miniatuur nagebouwd; een rijk en typisch Engels cultuurlandschap waar veel dassen voorkomen. Met name de levende dassen vormden een uniek aspect van het informatiecentrum, omdat die nergens anders in Nederland te bezoeken waren.

In aanloop naar de overgang van de Vereniging Das&Boom in Vereniging Nederlands Cultuurlandschap is in 2004 het informatiecentrum veranderd in het Informatiecentrum Nederlands Cultuurlandschap, waarin zoals de naam al doet vermoeden het cultuurlandschap het hoofdthema werd. Gaandeweg kwamen er tien miniatuurlandschappen bij, geschapen naar nog bestaande Nederlandse cultuurlandschappen, en werden in het naastgelegen Palland de landschapselementen uit die miniatuurlandschappen op ware grootte aangelegd. De dassen bleven omdat die als ware ambassadeurs onlosmakelijk met het cultuurlandschap verbonden zijn, aangezien zij voor een gezonde leefomgeving als geen ander gebaat zijn bij een rijk en gevarieerd cultuurlandschap, precies zoals de VNC dat voorstaat.

In 2017 heeft het Informatiecentrum Nederlands Cultuurlandschap een opfrisbeurt ondergaan waarbij foto’s, teksten en stijl geüpdatet zijn om de huidige staat van het landschap en de verdiensten van de VNC te reflecteren. Daarmee is het informatiecentrum tevens omgedoopt tot Landschapmuseum; een makkelijkere naam die ons inziens evenzeer de missie benadrukt, namelijk als ware een museum van het landschap met een unieke collectie (miniatuur)landschappen te laten zien wat er nog voor moois in Nederland bestaat, daarmee bezoekers te informeren en te inspireren om ook zelf in actie te komen voor het Nederlands cultuurlandschap zodat wij met z’n allen samen Nederland weer mooi kunnen maken. Helpt u ook mee? Kom dan snel een keer langs en word lid van de VNC!